Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση: Το «κάστρο» της πληρωμένης εργασίας στον ΔΟΛ έπεσε!, 29/5/2013

Εργασιακή Επιτροπή ΔΟΛ 


Περί της ειδικής συμβολής του ΔΟΛ στην κοινωνική ευημερία!

Δεν χρειάζεται να πάρουμε τους μισθούς μας τώρα, λέει η ανακοίνωση του “ανθρώπινου δυναμικού” του ΔΟΛ. Μπορούμε να περιμένουμε τον άλλο μήνα. Το ίδιο άλλωστε δεν έκαναν και τον περασμένο -έστω και με χρύσωμα, τότε, το “δώρο του Πάσχα”; Και η απλήρωτη εργασία θα συνεχίσει, όπως μας διευκρίνισε ο διευθυντής του Βήματος.
Παράνομο; Ασφαλώς. Αλλά ένα γνήσιο “μνημονιακό” μέσο που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να εφαρμόσει και αυτό τη γενικευμένη παρανομία και “ανομία” που επιβάλλουν οι τρόϊκες, όπως ακριβώς το κάνουν στην ΕΡΤ και όπως το έχουν κάνει και οι περισσότεροι εργοδότες. Είναι, άλλωστε, “αθέμιτος” ανταγωνισμός, πλήγμα στην “ανταγωνιστικότητα” που λέει η Ευρώπη, να πληρώνει ένας εργοδότης τους εργαζομένους του! Για αυτό και τα μεγάλα συγκροτήματα (Μπόμπολα, Ψυχάρη -έρχεται και ο Αλαφούζος) έχουν σχεδιάσει να δώσουν την τελευταία καθοριστική πινελιά στη γενικευμένα απλήρωτη εργασία.
Την ίδια μέρα ανακοινώνουν, με επίσημο τρόπο (από τη διεύθυνση του Βήματος), ότι έρχεται νέα “αναδιάρθρωση” -δηλαδή περαιτέρω εντατικοποίηση και νέες απολύσεις. Οι σχεδόν 900 άνθρωποι που έχουν διωχθεί από τον οργανισμό με τις προηγούμενες μνημονιακές “αναδιαρθρώσεις” δεν αρκούν, λέει: μπορείτε και άλλο να “αναδιαρθρωθείτε”, να “απελευθερώσετε” και άλλο ανθρώπινο “δυναμικό”! Γιατί να χρειαζόμαστε -σου λέει- ειδικευμένο προσωπικό, άλλο για Τα Νέα, άλλο για Το Βήμα, άλλο για το ιντερνέτ, άλλο για το .PDF και το “κιόσκι”, κ.ο.κ.! Τις ίδιες ανοησίες, άλλωστε, δεν γράφουν όλα αυτά τα “μέσα” -αναπαράγοντας το ένα το άλλο και όλα μαζί ό,τι ζητούν οι τρόϊκες -αλλά, προς Θεού, χωρίς έλεγχο; Λίγοι, a la carte, εργαζόμενοι των 300 ευρώ (όταν και αν έχει!) μπορούν να κάνουν τη «δουλειά»!
Για να γιορτάσει ο οργανισμός τις νέες αυτές κατακτήσεις της μνημονιακής ανταγωνιστικότητας στους εργαζομένους του, στέλνει το διευθυντή του ΒήμαFM να οργανώσει φιέστες στα Μέγαρα Μουσικής: όχι για να συνδράμει τους δικούς του εργαζομένους που μένουν απλήρωτοι!, Όχι, αυτό θα ήταν “εγωιστικό”. Θέλει να προσφέρει “κοινωνικά”, σε όλη την αναδυόμενη κοινωνία άστεγων, εξαθλιωμένων, απλήρωτων, άνεργων και ετοιμοθάνατων. Με “αλληλεγγύη”, η “προσφορά” του ΔΟΛ σε αυτά τα στρώματα είναι σε είδος, με το δικό του προσωπικό! Για αυτό φαίνεται εξασφάλισε και την “αλληλέγγυα” χρηματοδότηση των διάφορων χρυσωρυχείων, Χαλκιδικής, και άλλων!
Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, τους ίδιους εργαζόμενους, αλλά και την ελληνική κοινωνία, που της αξίζει η ενημέρωση για την ειδική συμβολή του ΔΟΛ στην κοινωνική δυστυχία. Όπως το απέδειξαν, άλλωστε, χρόνια τώρα, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς, δεν έχουν όριο οι ίδιοι, στην απληστία και στον κανιβαλισμό τους...
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! 
Η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ 

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Εργασιακή Επιτροπή ΔΟΛ: Ανακοίνωση κατά της επιστράτευσης των καθηγητών και της συκοφάντησής τους από τα ΜΜΕ, 13/5/2013


Εργασιακή Επιτροπή ΔΟΛ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να σταματήσουμε τώρα τη στρατιωτική μπότα από τα σχολεία. Ασφαλώς, κηρύσσοντας επιστράτευση στους καθηγητές -πριν καν υπάρξει απεργιακή κινητοποίηση- η τροϊκανή συγκυβέρνηση μοιάζει να επιτίθεται στην εργασία γενικότερα, όπως και παντού αλλού.
Ωστόσο, πολύ περισσότερα από μισθούς, συνθήκες ή θέσεις εργασίας διακυβεύονται εδώ: είναι η ίδια η δυνατότητα ύπαρξης πολιτισμού για όλους, και κυρίως ως μόρφωση των παιδιών για το μέλλον μας, που αμφισβητούνται. Αυτή την ανερχόμενη στρατοκρατία πρέπει να σταματήσουμε.
Ακόμα περισσότερο που ο αγώνας των καθηγητών δεν είναι απλώς δικός τους αγώνας: το να υπάρχει στοιχειώδης εκπαίδευση για τα παιδιά μας, να μην κλείσουν άλλα σχολεία, να μην απολυθούν άλλοι δάσκαλοι (χωρίς τους οποίους προφανώς δεν υπάρχει εκπαίδευση), δεν είναι θέμα των σημερινών εκπαιδευτικών. Είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας!
Για αυτό και το δικό μας καθήκον, εμάς τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, είναι επίσης κρίσιμο. Δεν είναι τυχαία η καμπάνια που έχουν αναλάβει εργολαβικά όλα αυτά τα “μέσα”. Να κλαψουρίζουν για την “αγωνία των παιδιών” και των γονιών στις πανελλαδικές, να σερβίρουν αμάσητες τις εξ επί τούτοις “κατατάξεις” των διεθνών υπαλλήλων της τρόικας, όταν δεν βγαίνουν ακόμα πιο χοντροκομμένα να βρίζουν τους “καθηγητές του αίσχους”, κλπ. Γιατί φαίνεται ότι μια ήττα των καθηγητών και μια νίκη της στρατοκρατίας θα άνοιγε ακόμα περισσότερο το δρόμο στην ιδεολογική μονοκρατορία μιας μιντιοκρατίας στην υπηρεσία των “αγορών”. Με την κοινωνία αμόρφωτη, όπως την θέλουν οι τρόικες, ακόμα και το δικό μας έργο, στο εσωτερικό των ΜΜΕ, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο και εργασιακά ακόμα χειρότερο.
Οι καθηγητές, επομένως, πρέπει τώρα να νικήσουν και, καταρχήν, στην ανάγκη να παραμείνουν σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες και όχι στρατιωτάκια. Ο αγώνας τους είναι για εμάς όλους και το μέλλον των παιδιών και της κοινωνίας μας. Πρέπει μαζί τους να κατεβούμε στους δρόμους, να παραλύσουμε τη στρατοκρατική μηχανή. Και πρέπει, κυρίως εμείς, να ανακόψουμε την καμπάνια του ψεύδους και της συκοφαντίας που εκπορεύεται από τις δικές μας εργοδοσίες.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ
13/5/2013

Download this file




Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση της Εργασιακής Επιτροπής για τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, 29/4/2013

Εργασιακή Επιτροπή ΔΟΛ
Ανακοίνωση
 
Στο χορό της απλήρωτης εργασίας μαζικά εισέρχεται έμπρακτα και ο “φάρος” της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.

Με ξερή “ανακοίνωση” του “Ανθρώπινου Δυναμικού” μάθαμε ότι δεν χρειάζεται να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας και θα αποφασίσει μόνη της η εργοδοσία πότε να τα δώσει (και προφανώς και αν θα τα δώσει). Άλλωστε, αφού θα μας δώσει -λέει- το “δώρο” του Πάσχα, γιατί να χρειαζόμαστε και το μισθό μας; Ακόμα περισσότερο που, στην Ελλάδα του μνημονίου, που τόσο στηρίζει ο οργανισμός και τα στελέχη του, η απλήρωτη και δωρεάν εργασία δεν είναι μόνο ένα ιδεώδες, είναι και μια ήδη διευρυνόμενη και γενικευόμενη πρακτική. Γιατί, επομένως, οι προπαγανδιστές του μνημονίου να μην το εφαρμόσουν και στους δικούς τους σκλάβους;
Η εργοδοσία νομίζει ότι, επειδή κατάφερε να απολύσει ορισμένους από τους εκπροσώπους μας (περιπτώσεις Μαϊδη, Αναστασιάδη, Σακελλαρίου), θα μπορέσει τώρα να μας μεταχειριστεί τους υπόλοιπους όπως απαιτεί η μνημονιακή ανομία, δηλαδή όπως γουστάρει ο κάθε Ψυχάρης. Κάνει λάθος! Είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι. Όχι μόνο για το αυτονόητο (καμία δουλειά χωρίς αμοιβή!), αλλά και για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας -μαζί με όλους τους εργαζόμενους.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!
Η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ
29/4/2013